2015. december 20., vasárnap

Karácsonyi készülődés #1 - Karácsonyfa csokis piskótából

Itt az ideje tervezgetni, hogy mit süssünk karácsonyra a családnak.
Valami különleges, alkalomhoz illőre gondoltam.
Első ötletem: csokis karácsonyfa


Az ötletet a neten találtam, de a recept saját.

Hozzávalók:
Piskóta:
  • 1,5 csomag vaníliás cukor
  • 25 dkg porcukor
  • 14 dkg liszt
  • 4 tojás
  • 10 dkg vaj
  • 14 dkg étcsoki
  • 1 ek kakaó
  • fél csomag sütőpor
Díszítés:
  • 5-7 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 2 kávéskanál zöld ételfesték
  • sok színes cukorgyöngy
  • egy csomag ropi

Sütési hőmérséklet: 180°C
Sütési idő: 25 perc

Elkészítés:
A tojásokat a porcokorral és a vaníliás cukorral elkeverjük.
Gőz fölött megolvasztjuk a csokit és a vajat, majd hozzáöntjük a tojásos keverékhez.
A liszttel elkeverjük a sütőport és a kakaóport, majd lassan a masszába szitáljuk.
Egy nagy tepsibe öntjük és megsütjük.

Miután kihűlt, háromszögekre vágjuk fel az egészet.
Összekeverünk vajat, porcukrot és zöld ételfestéket. Ezt a krémet cikk-cakk vonalban a háromszögekre nyomjuk, majd feldíszítjük a 'karácsonyfát'.

Vélemény:
Az én háromszögem méretei: alap: 68mm; magasság: 70mm
Mindenképpen óvatosan kell vágni, mert kicsit morzsálódik.
Krém nélkül nem ajánlom, ugyanis elég száraz lett, de megfelelő mennyiségű krémmel már kifejezetten finom. Esetleg egy bögre kakaóval/forrócsokival fogyasztva még jobb ;)
Ja a képről lemaradt, de egy ropit lehet szúrni a háromszögbe, a fa törzseként.

Nincsenek megjegyzések: