2015. augusztus 31., hétfő

Szilvás pite


Egy sokszor kipróbált régi recept alapján.


Hozzávalók:
Tészta:
  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg margarin
  • 10 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás sárgája
  • 1-2 ek tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 g sütőpor
  • 5 g vaníliás cukor
Töltelék:
  • 50 dkg szilva
  • 10 dkg barna cukor
  • 1-2 kávéskanál fahéj
Sütő 180 °C-on
Sütési idő 1: 10 perc
Sütési idő 2: 35-40 perc

Elkészítés:
A lisztet a porcukorral összekeverjük, majd a hideg margarinnal az egészet összemorzsoljuk. Hozzáadunk egy csipet sót, a vaníliás cukrot, a sütőport és a reszelt citromhéjat. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját és annyi tejfölt, hogy gyúrható tésztát kapjunk. 1 órára hűtőben hagyjuk állni. 
A szilvákat kimagozzuk, apróra vágjuk majd összekeverjük a barna cukorral és a fahéjjal.
A tésztát vékonyra nyújtjuk és egy előre kikent és lisztezett kerek tortaforma alját és szélét kibéleljük a tészta 2/3 részével. Ezt 10 percig sütjük. 
A cukrozott szilváról leszűrjük a levet, majd a szilva darabokat beletesszük a megsütött tésztába. A maradék nyers tésztát a tetejére csipegetjük, majd az egészet betesszük a sütőbe 35-40 percre.
Megvárjuk míg kissé kihűl, majd szeletelve tálaljuk.


Jó étvágyat hozzá! ;)






Vélemény:
Én egy 18 cm-es tortaformában csináltam, így a tészta elég volt 2 pitéhez is. Ilyenkor azonban egy pitéhez elég kevesebb szilva is (kb. 35 dkg). 
Sütés után ajánlatos állni hagyni pár órára, hogy megpuhuljon a tészta. Ha frissen vágjuk fel, kicsit kifolyik a szilva leve.
Egy egyszerű pite recept, de a végeredmény igazán finom! Ha nem lenne az, nem készítettem volna el ennyiszer.
Nagyobb mennyiségben bármilyen bulin (szülinap, karácsony, stb.) megállja a helyét.
Ha valaki kipróbálja, írja meg kommentben. Kíváncsi vagyok :-)

Nincsenek megjegyzések: